10 najbolj pomembnih karakteristik videonadzorne kamere

V današnjih časih je postal videonadzorni sistem pomemben del varnosti na vseh področjih, zato je izbira pravilnega sistema ali tehnologije ključnega pomena. Izhodišče vsakega videonadzornega sistema je kamera, ki jih nato prilagodimo ostale komponente. V tokratnem članku vam predstavljamo najbolj pomembne dejavnike, ki jih je potrebno upoštevati pri izbiri kamere.

1.Oblika ohišja

Sama izbira ohišja ne vpliva na samo kvaliteto videonadzornega sistema a se je vseeno pri izbiri kamere najprej potrebno odločiti za obliko ohišja. Načeloma ločimo med dvema oblikama Bullet in Dome. Izbira ohišja je odvisna od želenega načina montaže in pa same vidnosti, saj Dome kamere zagotavljajo večjo diskretnost in večjo odpornost na vandalizem.

bullet-camera-vs-dome-camera2

2.Tehnologija

Kamere glede na tehnologijo ločimo na tri tipe: analogne, HD-CVI/TVI in IP.

Analogna tehnologija je najstarejša tehnologija in običajno ne zagotavlja zadostnih tehničnih standardov za sodoben videonadzor saj ne omogoča visokih ločljivosti.

HD-CVI/TVI kamere predstavljajo kombinacijo analognih in IP kamer saj so omogočajo napredne funkcije IP kamer pri tem pa omogočajo priklop preko Coax kabla in nižje cene. Potrebno pa se je zavedati, da to vsekakor ni popoln nadomestek za IP kamero.

Tako pridemo do zadnje tehnologije, ki pa je v današnjih časih po našem mnenju edina izbira v primeru, da želite zagotoviti kvaliteten videonadzor. Prednost IP kamer je uporaba visokih ločljivosti, naprednih funkcij, oddaljenega nadzora in celo samostojna uporaba brez snemalnika.

3.Ločljivost

Najbolj pomembna značilnost kamere je ločljivost saj le ta predstavlja kvaliteto slike in možnost kvalitetnega pregleda detajlov na sliki. Za osnoven videonadzor je pogosto dovolj kamera z manjšo ločljivostjo (1/2 MP) pri nadzor javno dostopnih območij pa priporočamo uporabo kamer z večjo ločljivostjo (4 MP +). Kamera z visoko ločljivostjo namreč omogoča tudi prepoznavo obraza ali registrske tablice.

4.Leča

Videonadzorne kamere imajo različne leče, ki imajo različen vidni kot le ta pa je označen z milimetri. Ta podatek nam pove stopnjo povečve leče s katero je seveda pogojen tudi vidni kot. Objektivi z manjšo goriščno razdaljo imajo večji kot pokrivanja. V primeru, da želite pokriti večje območje se običajno uporabi objektiv z gorišno razdaljo 2.8/3.6 mm V primeru, da želite nadzirati le določen del (blagajna, okno, …) pa uporabite lečo z goriščno razdaljo 6 mm ali več.

Poleg fiksnih objektivov je mogoče izbrati objektiv z nastavljivo goriščno razdaljo, kjer lahko sami določimo stopnjo povečave. Sprememba povečave se opravi ročno na objektivu, bolj napredne kamere pa omogočajo oddaljeno spremembo kota.

5.Prilagoditev beline

AWB (Automatic White Balance) je tehnologija, ki zagotavlja samodejno prilagajanje beline s tem pa bolj naravne barve na sliki

whitebalancevariation

6.Funkcija AGC

Funkcija AGC (Automatic Gain Control) je tehnologija, ki izboljšuje kvaliteto slike v temnejših prostorih saj samodejno poveča občutljivost kamere na svetlobo in tako zagotoviti razločno sliko tudi v slabih svetlobnih pogojih.

blog-video-nadzor-automatska-kontrola-pojacanja

7.Prilagajanje osvetlitve

Večina sodobnih kamer ima kvaliteten senzor, ki zagotavlja kvalitetno sliko vendar se velikokrat pojavijo svetlobni pogoji, kjer je v kadru različna osvetlitev to pa lečo zmoti. Dober primer je nadzor vhoda, kjer je zunaj v sončnem vremenu zelo svetlo, notri pa je tema. Kamera v tem primeru ne zna pravilno osvetliti celotnega kadra zato je del slike podosvetljen ali preosvetljen.

BLC je tehnologija prilagoditve osvetlitve iz ozadja, kjer s pomočjo tehnologije dodatno osvetlimo tudi objekt v temnem delu, ki tako postane razločen (prej le silhueta)

blcexample.jpg

HLC (prilagoditev na dodatno osvetlitev) je tehnologija, ki prilagodi sliko v trenutku nenadne dodatne osvetlitve. Primer je videonadzor vozila ponoči, kjer se svetloba žarometov usmeri v kamero. S to tehnologijo se kamera prilagodi do te mere, da so razločni tudi deli slike okoli žarometov.

278_hlc

WDR (Wide Dynamic Range)  je najsodobnejša in najboljša tehnologija za zagotavljanje kvalitete slike v različnih svetlobnih pogojih, saj kamera zajema sliko z različnimi osvetlitvami in jih nato združi v najbolj optimalno sliko.

WDR-vs-BLC.jpg

8.Nočni vid

Funkcija nočnega vida je tehnologija, kjer kamera samodejno preklopi iz barvnega načina v črnobeli način in tako zagotovi večjo občutljivost na svetlobo s tem pa omogoči tudi videonadzor v popolni temi. Običajno se nočni vid vključi ko funkcija AGC ne more zagotoviti dovolj kvalitetne slike. Kamere za zagotavljanje nočnega vida običajno uporabljajo IR LED osvetlitev ali ICR (Infrared Cutfilter Removal)

8-camera-hd-ip-system-with-monitor-cnv-hdip1644mdw

9.Zmanjšanje šuma

Kadar je kamera uporabljena na območju s slabimi svetlobnimi pogoji se poveča hrup na sliki to pa privede do nerazločne slike. Poleg kvalitete slike šum vpliva tudi na detekcijo gibanja saj lahko ob visokem šumu pride do lažnih alarmov. Za odpravo šuma se uporablja funkcija DNR (Digital Noise Reduction), ki deluje v 2D in 3D načinu. Bolj napreden sistem je 3D tehnologija, ki poleg primerjave pik v istem okvirju primerja tudi pike ¸drugih okvirjev in tako bolj kvalitetno odstrani šum iz pike.

without-3d-dnr-va-with-3d-dnr-500x192.jpg

10.Stopnja zaščite

IP zaščita je stopnja zaščite pred vremenskimi vplivi in je označena z dvomestno številko. V primeru, da želite kamere uporabiti v zunanjem okolju se običajno uporabi kamera z zaščito IP66.

IK zaščita je stopnja zasščite proti vandalizmu in je običajno dostopna le pri uporabi Dome kamere. Stopnja IK zaščite se določi z oznako od 1 – 10. Čeprav ni popolne zaščite proti vandalizmu pa ohišje z zaščito IK10 učinkovito ščiti kameri do te mere, da ta deluje tudi, ko nekdo vanjo vrže kamen.

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s