Zmotna prepričanja o IP kamerah in ločljivosti

Sodobne IP kamere zagotavljajo številne prednosti pred analognimi, kot so visoka ločljivost, kvaliteta slike in možnost oddaljenega nadzora. Običajno se vsi uporabniki zavedajo teh prednosti a si običajno pojem ločljivosti napačno predstavljajo. V poplavi IP kamer se posameznik težko odloči za pravo, nekateri pa pri izbiri gledajo le na ločljivost kamere. Seveda se v povezavi z ločljivostjo pojavljajo zmotna prepričanja.

327_2MP_IP_Camera.jpg

1. Večja ločljivost pomeni boljš kvaliteto slike

To je eno izmed bolj zmotnih mišljenj, saj kvaliteto slike ne tvori število pik (ločljivost) ampak velikost senzorja in TVL ločljivost, ki je pojem, ki je opisoval ločljivost analognih kamer. TVL ločljivost je podana v razmerju zato imata lahko 2 kameri iste ločljivosti drugačen TVL, kar pa pomeni tudi drugačno kvaliteto slike.

Poglejte si razliko v kvaliteti slike dveh IP kamer z enako ločljivostjo.

327_figure_1

2. 4MP IP kamera = 2x2MP IP kamera

Medtem, kot 4MP kamera res pokriva 2x več kot 2MP kamera in tako nudi bolj podrobno sliko in večjo pokritost pa je pokritost območja v večji meri odvisna od uporabljene leče in njene goriščne razdalje. Goriščna razdalja namreč določa povečavo leče s tem pa je pogojen tudi vidni kot. Večja kot je povečava manjši je vidni kot.

3. Kamera z večjo ločjivostjo zagotavlja boljšo kvaliteto slike v temi

Kvaliteta slike v temi ni odvisna od ločjivosti ampak od občutljivosti leče, ki je običajno boljša pri kamerah z manjšimi ločljivostmi. Za videonadzor temnejših območij je tako priporočljiva uporaba IP kamer z ločljivostjo 1.3/2.1 MP.

327_low_light

4. Vsi proizvajalci pri enaki ločljivosti zagotavljajo enako kvaliteto

Kvaliteta slike je različna pri kamerah različnih proizvajalcev in enako ločljivostjo, saj je kvaliteta slike odvisna tudi od razmerja signal/šum, velikosti senzorja, tipa senzorja, občutljivosti senzorja, uporabljene leče in pa procesorja, ki procesira zajeto sliko.

V enem izmed prejšnjih člankov smo predstavili pomembne parametre IP kamer na katere je potrebno biti pozoren pri nakupu le teh.

 

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s