WDR – Wide Dynamic Range

DR (Dynamic Range) je razmerje med osvetlitvijo najtemnejše in najsvetlejše točke na sliki.dr

IP kamera lahko s svojo lečo vidi le določen spekter osvetlitve. V neki meri se osvetlitev zmanjša do te mere, da na sliki ne vidimo več nobenega detajla oz. lahko rečemo, da se pojavi tema (signal je pod mejo šuma). V drugem delu pa pride do takšne osvetlitve, da svetloba popolnoma preplavi detajle in vidimo le belino (signal je nad mejo saturacije). Ta razpon pa predstavlja Dynamic Range.

untitled

 

Funkcija WDR (Wide Dynamic Range) poveča razpon kamere (Dynamic Range) in s tem poveča razpon med najnižjo in najvišjo točko svetlobe, ki jo kamera lahko zazna.untitled

Primer je videonadzor prostora z okni in svetlobo, ki priteka skozi njega. Če kamera prilagodi zaslonko tako, da je okno pravilno osvetljeno so vsi ostali objekti v prostoru zatemnjeni. Če kamera prilagodi zaslonko tako, da je pravilno osvetljen prostor pa je okno popolnoma preosvetljeno zato ne vidimo stvari za oknom.

untitled

IP kamera s funkcijo WDR združi obe sliki in s tem tvori sliko, ki je pravilno osvetljena na obeh delih.

Untitled.png

Obstajata dva tipa funkcije WDR in sicer digitalna WDR funkcija in WDR z več zaslonkami.

Digtalni WDR uporablja digitalni procesor signala, ki glede na stanje osvetlitve poizkuša uganiti pravilno osvetlitev in pridobljeno sliko digitalno obdela. Tako kot bi fotograf fotografijo dodatno osvetlil na računalniku. Kvaliteta slike pri Digital WDR je odvisna od zmogljivost procesorja. Novejše tehnologije zagotavljajo boljši približek idealni osvetlitvi.

WDR z večimi zaslonkami ali True WDR naredi več slik z različnimi vrednostmi zaslonke (bolj ali manj osvetljene) in jih združi, ter tako zagotovi ustrezno osvetlitev slike.Untitled.pngWDR se meri v decibelih. Običajno imajo True WDR kamere WDR vrednost 100 dB ali večje. Ker je dB merilo za stopno zaslonke (6dB – 1 zaslonka) in to merilo ni točno definirano se lahko kvaliteta WDR različnega proizvajalca pri isti dB vrednosti razlikuje.

 

 

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s